Let Us Guide You to Reach Your imagination and passion beyond conventional thinking

Thursday, November 17, 2011

The new Port House, Antwerp, Belgium by Zaha Hadid Architects

2-port-house-antwerp-by-zaha-hadid-architects-sqwu-2port-house_antwerp_02.jpg
Zaha Hadid Architects have won a competition to design the new headquarters of Antwerp Port Authority in Antwerp, Belgium.
antwerp-port-authority-headquarters-by-zaha-hadid-architects-port-house_antwerp_03.jpg
The 12,800 square metre development consists of an glazed extension above the former fire station, supported asymmetrically on three concrete pillars.
antwerp-port-authority-headquarters-by-zaha-hadid-architects-port-house_antwerp_01.jpg
Clad in glass and aluminium, the 46 metre-high extension overlooks the city and port.
antwerp-port-authority-headquarters-by-zaha-hadid-architects-port-house_antwerp_02.jpg
The building will house approximately 500 staff; the refurbished, existing building will house public counters, offices and meeting rooms, while the five-storey extension will comprise an auditorium and restaurant, as well as additional offices and meeting rooms.



antwerp-port-authority-headquarters-by-zaha-hadid-architects-port-house_antwerp_04.jpg

Design proposal

The design team from Zaha Hadid Architects proposed a very dynamic architecture that strikes up a dialogue with the Oosterweel road link, with the Lange Wapper bridge forming a backdrop to the New Port House. With its unique design, its facade architecture and its height of 46 metres, the new Port Authority will be an iconic building, visible from many different directions.
The concept is a free interpretation of a beam-shaped volume raised above the existing fire brigade building and supported on three sculptured concrete pillars housing the stairs and lifts. Two of the pillars are situated on the covered inner courtyard of the firehouse, while the third is located beside an external support point and consists of a panoramic lift shaft.
The new volume is oriented North-South parallel to the Kattendijk dock. The head of the building on the South side is a frame that looks towards the city and clearly marks the start of the port area.
The outside walls are made up of glass triangles, some transparent and some reflecting. These do not all lie in the same plane but are rotated slightly with respect to one another, creating an attractive reflecting play of incoming light in a reference to Antwerp’s diamond industry.
The present firehouse will be kept free of building all around, so that the four outside walls will be fully respected. As for the arrangement of the inside spaces, consultations will be held with Flanders Real Estate Heritage and the Monuments department of the City of Antwerp to determine whether open-plan offices (as laid down in the schedule of requirements) are possible, either partly or throughout.
The inner courtyard will be roofed over at the height of the second story so as to create an enclosed interior space. This central entrance hall will be considered as a semi-public space, with various enquiry desks (Personnel department, Harbourmaster’s Office, Planning Permission & Environment Permit office and Port Dues payment desk) integrated in the inside wall portals.
A sculptural, sloping roof unites an underground lobby with the covered inner court. Access to the underground car park is an important aspect of the overall concept, with the loading & unloading bays and the refuse handling facilities also located here. The car park has space for 300 or so cars and consists of a single underground level. The design of the square can be arranged so that daylight is allowed to enter. The above-ground layout forms part of a design project that is being carried out in consultation with the city departments responsible, with the main imperative being to “preserve the visual quality of the outside spaces in the Het Eilandje area.”
The open plan offices are indeed very open, so that office staff will have a great impression of space with a view along the various outside walls. The concept for the open plan office also allows for small areas in which to hold meetings, along with separate study offices.



antwerp-port-authority-headquarters-by-zaha-hadid-architects-port-house_antwerp_05.jpg

The new Port House, Antwerp, Belgium
Zaha Hadid Architects
The Antwerp Port Authority will build its new headquarters – the future Port House – on the boundary between the city of Antwerp and its harbour.
Program
The new Antwerp Port Authority headquarters will house approximately 500 staff (currently working in separate buildings) in a single new building that comprises a former fire station and the new extension.
From a central lobby, which also operates as an exhibition space, staff and visitors have direct access to the public counters, offices and meeting rooms in the refurbished fire station, whilst the offices, meeting rooms, auditorium and panoramic restaurant in the new extension are also accessed directly from this central lobby.
In total the new Port House design is 12,800m2 (gross): 6,600m2 in the refurbished Fire Station, and 6,200m2 in the extension. The maximum dimensions of the new building extension are 111m length, 24m width and 46m height (5 additional floors).
Design
The new Port House design consists of two entities: the existing fire station and a new crystalline volume lifted above the retained building. Together they form an impressive new landmark as the headquarters of the Antwerp Port Authority, overlooking the city and port, and symbolizing Antwerp as a port of global importance and a major economic driver of region.
The new extension is positioned asymmetrically over the central glazed courtyard of the existing fire station, allowing light to enter the heart of the building. The extension is supported by three sculpted concrete pillars that house the stairs and lifts. Two of the pillars land on the ground within the courtyard, while the third lands outside the existing building and houses a panoramic lift shaft.
The new building’s volume is enclosed by articulated surfaces that have a fa├žade of glass and aluminium panels, reflecting the surroundings during the day and transforming into a radiating crystal at night. The panels do not all lie in the same plane but are rotated slightly with respect to one another, reflecting light from these facets – a reference to Antwerp’s diamond industry.
Competition
Invited competition, organised by the Flemish Government Architect.
1st Prize: Zaha Hadid Architects
2-port-house-antwerp-by-zaha-hadid-architects-sqwu-2port-house_antwerp_02.jpg



antwerp-port-authority-headquarters-by-zaha-hadid-architects-port-house_antwerp_06.gif
Source :www.dezeen.com/2009/01/21/port-house-antwerp-by-zaha-hadid-architects

2 comments:

ummu allegra said...

Keren yah pak...I love zaha hadid.. ^^
Thx for sharing...nice blog, pak!

yunus noor architect said...

Makasih Bu.....zaha hadid best lah....tapi saya lagi perhatiin BIG architect nih bu...